Ta skolestudiene på alvor!

Adresseavisen, 18/12 05

 

På kort tid har det kommet to studier som viser at norske skolelever gjør det dårlig. Det er heldigvis noen pedagoger som tar studiene alvorlig, men det er også forbausende mange som svarer med bortforklaringer og tåkeprat. Norske elever er riktignok dårlige på det som måles, men det er fordi testene er dårlige, og skolen er fremdeles god på det som ikke måles. Det er dette vi blir bedt om å tro. Jeg er overrasket over at pedagoger

ikke skjønner hvilken pedagogisk utfordring det er å formidle et slik budskap.

 

Det blir ikke bedre av at jakten på unnskyldninger nærmer seg det latterlige. Dette ble tydelig demonstrert i et innlegg av en anerkjent pedagog i Adresseavisen 9. desember: Pisa-studien ble kritisert blant annet på grunn av en oppgave hvor Mai Ling vekslet Singapor-dollar. Argumentet var at 15-årige norske elever faller av lasset hvis de må regne med annen valuta enn kroner, særlig hvis veksleren ikke heter Kari Cecilie eller Per André. Skoleelever bør oppfatte påstanden som en grov fornærmelse mot deres intelligens, det må være pinlig overfor finske elever som åpenbart er langt bedre forberedt enn våre til å løse tekstoppgaver.

 

Det skolens forsvarere åpenbart ikke forstår er dette: Mange, mange norske foreldre føler meget stor skepsis til hvordan skolen fungerer, og spesielt til de holdninger mange pedagoger formidler. Vi har et demokrati, og dette demokratiet har gitt flertall til de som vil gi statspedagogene konkurranse. Det er derfor vi har en friskolelov i dag. Denne loven er ikke en fiks ide fra egenrådige politikere, loven ble båret fram på en stemningsbølge som på det meste gav Høyre og Fremskrittspartiet 55% til sammen på meningsmålingene.

 

Denne skepsis er ikke bare fundert på manglende resultater. Vel så problematisk er det at mange mistrives fordi utfordringene er for små, at de føler de lærer for slite, og at skolemiljøet ikke verdsetter innsats og resultater. Det bør ringe en bjelle når de   førstegangsvelgerne som stemmer først og fremst stemmer på partier som vil bort fra vår tradisjonelle skolepolitikk.

 

Reaksjonen mange pedagoger har gitt de siste dagene har for mange foreldre bare bevist en ting: Dere er ikke de riktige til å løse problemene. Norske pedagoger vil heller diskutere ideologi enn resultater, de vil heller fortelle hva vi ikke kan gjøre enn hva vi kan gjøre, og det er så mye som er viktigere enn resultater derfor kan vi ikke få resultater. Ønsker man mer kunnskap må man gå andre steder.

 

Stort bedre reklame kan ikke privatskolene få.

 

Martin Ystenes