En oversikt over emner finner du her.
Dette medfører at det i utgangspunkt er fritt fram for den
enkelte å selv velge lærebok. Så lenge
læreboken er en
nyere kjemibok for universitetsnivå, så skulle det
være
trygt.
Det er ingen forskjell i pensum for studenter fra de to
studieretningene.
Sammenligning mellom TMT4100 og TMT4105: TMT4105 har kinetikk og noe
utdypende
fysikalsk kjemi, som ikke inngår i TMT4100. TMT4100 har mer
vannkjemi,
mer stoffkjemi, noe metallurgi/fasediagrammer og noe anvendt korrosjon.
Hovedbok:
Pensum er ikke efinert utfra en enkelt bok, slik at flere ulike
bøker kan brukes. Se nedenfor.
Det finnes et Kompendium utgitt av Fakultet for Bygg- og
Miljøteknikk. Det er ikke pensum, men særlig studenter
fra Bygg vil her finne interessant utdyping av emner som er pensum og
som er relevante for dem.
Tabellverk: Aylward and Findlay: SI Chemical Data. 5.
utgave,
2002.
3. og 4. utgave er såvidt lik at det ikke skal by på
problemer
å bruke denne. Tidligere utgaver vil kunne brukes, men anbefales
ikke
da de har en noe annen tabellordning og flere av dataene er noe endret.
Det siste kan skape forvirring hvis man sammenligner sine
beregningsresultater
med fasitsvar. Dessuten mangler sikkerhets- og risiko-delen.
Følgende bøker er anbefalt:
Atkins and Jones: Molecules, Matter and Change.
- For denne boken er det utarbeidet en tenttativ pensumliste, da boken
var eneste pensumbok da faget startet opp. Boken er lettskrevet og rik
på illustrasjoner. Passer best for de ikke har godt grunnlag i
kjemi, da den er nokså grundig på det grunnleggende - men
går litt lite i dybden. Den boken som er foretrukket av flest
studenter.
Pensumliste,
basert på Atkins and Jones, Molecules, Matter and Change
Atkins and Jones: Chemical Principles
- Boken minner mye om den ovenfor, men går dypere. Meget gode
evalueringer av de få studentene som har valgt denne boken.
Zumdahl: Chemical Principles
- Den mest solgte engelskspråklige kjemibok for universitetet.
Går like dypt som "Chemical principles" av Atkins and Jones.
Tentativ pensumliste foreligger, og boken har fått meget god
evaluering av tidligere studenter.
Pensumliste,
basert på Zumdahl
Brady: Generell Kjemi.
- Eneste norske oversettelse av en fullverdig engelsk kjemibok.
Anbefales likevel bare for de som vet at engelsk språk vil skape
problemer.
I utgangspunktet bør man lære seg begrepene på
engelsk,
i alle fall hvis man ønsker å ha mulighet til å
gå inn i bedrifter som satser på et internasjonalt marked
eller som har fremmedspråklig ansatte. De færreste kjenner
de engelske kjemiske begrepene før de begynner med faget, men
jeg har aldri sett at det har vært et problem. Evalueringen fra
tidligere kull er svakest for denne boken, men det kan like godt
skyldes
at det er en korrelasjon mellom språkferdighet og generell
forståelse for realfag. Nesten like mange velger Brady som de som
velger "Molecules, Matter and Change."
Andre bøker:
Norske bøker ellers anbefales kun som supplement, da de i for
stor grad følger "teskje-prinsippet". I for stor grad
lærer man faget som en pugging av metoder, mens logikken blir
borte. Kunnskapsbredden mangler også i stor grad. Da kan det
kanskje være smartere å gå tilbake til
lærebøkene fra videregående skole for å ta
igjen det tapte.
Kompendiet utgitt av Kompendiekomiteen:
Anbefales ikke! Brukt alene kan det antakelig hjelpe deg til
å få en karakter nærmere 4,5 - ovenfra eller
nedenfra.
Kompendiet har mange feil, og bygger opp om læring av faget ved
pugging av enkeltmetoder og ikke gjennom en logisk forståelse av
prinsippene. Kan kanskje være til hjelp som en oppsummering, hvis
man har skjønt prinsippene - men ikke alene! Kompendiet brukes
øyensynlig av mange som ikke har nødvendig forkunnskaper
som en slags redningsplanke, men utfra det jeg ser på eksamen ser
det ikke ut til at den
hjelper - i alle fall ikke alene. På den annen side er jeg
overbevist
om at det er studenter som har fått et dårligere karakter
fordi
de har prøvd å ta deler av faget "lettvint", i stedet for
å prøve å fortstå hva det gjelder.
To Martin Ystenes home page | ystenes@kjemi.unit.no |