Kjemi fra A til Å
A: Ascorbinsyre. C-vitamin + D-isomer = E-300.
B: Bindinger. Det som holder atomene sammen og skia på beina. I metaller er metallbindinger, f. eks. kandahar eller rottefella.
C: Karbon (C) skal skrives med K som i karbonade, og ikke med C som i Chøttkake.
D: Dihydrogenmonoksid. Et farlig løsemiddel som brukes i atomkraftverk, plantevernmidler og til en rekke grusomme dyreforsøk. Det dreper tusenvis av menneske hvert år, men er du blitt avhengig er det den sikre død å slutte med det. Kamp om bruken av stoffet har utløst kriger.
E: Eventyr. Hun som forgiftet Tornerose var en heks. Hun som fikk tornehekken til å vokse var en kjemiker som utviklet landbrukskjemikalier.
F: Fluor. Et grunnstoff som gir sterke tenner, særlig i form av F-. Det er mulig at tennene ville blitt enda sterkere med F+.
G: Grunnstoff. Hvis du ikke har en grunn til å gjøre det du gjør så tilsett litt grunnstoff. Slike grunner kan ikke deles, men flere kan kombineres. Noen vil ha grunnstoff under bunnstoff for å grunne bunnen.
H: Helium er en lett gass som får ballonger til å fly. Oppkalt etter sola, fordi det var der man fant gassen først. Sola blir fylt opp med helium om morgenen, og så lekker det ut i løpet av dagen.
I: Interesse. Noe du bør ha for å lese kjemi. Du får det ved å lese kjemi.
J: Jod, dvs. I.
K: Krom er et sporstoff som er viktig i kosten, og matvarer som inneholde mye jern inneholder ofte krom. Det er lite krom i kromkaker, men det er mye jern i kromkakejern.
L: Lurium X-2000 kurerer håravfall, kreft, overvekt, hodepine, gikt, menstruasjonssmerter og dårlig ånde, og det reduserer bensinforbruket 20% hvis du har det på tanken. Selges per postordre.
M: Laktoserik lipidemulsjon tilsatt alginater, sakkarider, metylkarboksylcellulose og f. eks. etylvanilin. Behandles med flytende nitrogen. Mmmmm!
N: Nitrogen. Ligger mellom sjutrogen og titrogen, nærmere titrogen enn sjutrogen.
O: Opplysning. Sender du nok strøm gjennom en wolframtråd, vil du få opplysning. Dette som en opplysning.
P: Fosfor. En foss som får for lite P vil sulte i hjel og dø. Hvis man gir fossen kraftfor, kan man få fossekraft, noe som er ekstra godt for elektronene. For mye P kan derimot føre til algeoppblomstring.
Q: En bokstav med mange betydninger. Det kan bety reaksjonsbrøk (Q), varme (Q) eller elektrisk ladning (q, dvs. kalv).
R: Så rart! Hvis du ikke synes det er rart, så er det fordi du ikke vet hva som er naturlig. Det er naturlig at noe er rart, så det er ikke rart at noe er naturlig. Det er naturlig at kjemi er rart, men det rare er at det er naturlig.
S: Det eneste ikke-metalliske grunnstoffet som er omtalt i Bibelen. Derfor ble de første kjemilærere ofte omtalt som svovelpredikanter.
T: En kompleks blanding av kjemikalier som ekstraheres fra fermenterte blader av en genrik indisk busk ved hjelp av løsemiddelet dihydrogenmonoksid. Bare få av kjemikaliene er testet for kreftrisiko.
U: Utdannelse. Å lære av andres feil, så du kan begynne å gjøre dine egne.
V: Grunnstoff nr. 0: Vakuum. Brukes blant annet i støvsugere. Utslipp kan gi lufthull, som er farlige for flytrafikken. Forurensning av vakuum i bildekk kan ødelegge bilens kjøreegenskaper. Tar stor plass, men er mindre plasskrevende hvis det lagres under trykk.
W: Wolfram. Et opprinnelig tysk navn på det engelskmennene kallen tungsten. Kan reagere med karbon og danne WC.
X: Hvorfor ikke skrive xperiment? Vil folk synes det er rart? Eneste måten å finne det ut på er ved hjelp av xperimenter. Uten xperimenter, ingen czemi.
Y: Yttrium. Et utrolig vakkert navn for et grunnstoff. Det eneste kjemiske navnet som er vakrere er yttriumfosfat. Selv formelen er vakker. Se selv: YPO4. Gosh!
Z: En bokstav som slippes ut av søvnige studenter i en forelesningssal, ofte i form av poly-Z (Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z). Poly-Z har en lei tendens til å sette seg fast i friskluftanlegg og støvfiltre. Eneste probate middel er å holde kjemiforelesninger i stedet, da Z-heten i luften dermed synker dramatisk.
Æ: Æ-stoff. Et stoff som finnes naturlig i Trøndelag, særlig i barter og dårlig vær. Lenge trodde man det var et grunnstoff, og det het da Rosenborgium.
Ø: En opphopning av kjemikaliet SiO2, gjerne i pulverform. Finnes sjelden på land. Særlig vanlig i Danmark, tidligere også i Norge. Hvis det var nakent og veldig langt ute kunne det bo underlige, gråsprengte folk der.
Å: Ångstrøm. Det går ti millioner Å på en millimeter. En Ångstrøm er så lite at det var greitt å kalle det opp etter en svenske.