Sprøytvarsler-artiklene i Memo.

Artiklene er lagt ut slik de ble sendt fra meg, før editering. Det er en artikkel for hver av de 23 utgavene av Memo, mens to ferdige artikler aldri kom på trykk.

  1. Første artikkel var en oppsummering av gamle morsomheter
  2. Statistikk med små tall er upålitelig. En doktorgrad i pedagogikk ved NTNU trekker konklusjoner basert på statistikk med 8 datapunkter
  3. Et norsk firma selger en apparatur som du kan bruke for å helbrede dine kunder, også fra kreft. Til den nette pris av 300.000
  4. Virker homøopati? Homøopatene avviser en studie fra i høst som konkluderer med at medisinen ikke virker. Men hva hadde konsekvensene blitt hvis medisinen hadde virket?
  5. Nok en gang har svensker slått alarm om mobiltelefoner, og nok en gang står Lennart Hardell bak. Så lenge Hardell har tittel professor og norske medier ikke sjekker sine kilder, så kommer vi til å fortsette med å få slike alarmer.
  6. Orkdal kommune vil framstå som miljøbevisst, og viser sin miljøprofil ved å feste magneter i bilmotorene.
  7. Greenpeace har laget en rapport om Tsjernobyl. Dvs. de har fortalt om en forskerrapport som 50 forskere står bak.
  8. Medias dekning av 20-årsjubileet for Tsjernobylulykken var på et helt annet nivå enn for 10 år siden. Det er faktisk grunn til å skryte av journalistene. Fra Norge.
  9. Enheter kan skape problemer for media. Merkelig, har de ikke norske journalister gått enhetsskolen?
  10. Journalister har ikke alltid hatt det så lett. For eksempel når det kommer vanskelige ord som drivhuseffekt og ozonhull. Må man virkelig lære seg forskjellen? Poenget er jo å være kritisk, ikke å være nerd!
  11. ”De flinke tjener ikke på A–klasser”, het det i Aftenposten, og påstanden om at norsk forskning har bevist dette har blitt gjentatt av skolefolk og skolepolitikere siden. Men kilden til påstanden sier nøyaktig det motsatte. Hvordan kan fagfolk ukritisk omfavne statistikk som støtter ens syn uten å stille selv opplagte spørsmål, og hvorfor tar det år før deres egne fagmiljø oppdager at det de påstår ikke er riktig?
  12. Tre mindre saker: Ny svenskealarm, hunder som kan lukte piratkopier og journalister som ikke har forstått hva tørris er.
  13. Vet du hva metaller er? Blir du lurt hvis du får et metall når du tror det er gull? Hva blir igjen av en bil, hvis du fjerner alt metall?
  14. Skal du tro på dine egne konspirasjonsteorier, må du forkaste andres. Da må den være mye større, i alle fall sprøere.
  15. Hårmineralanalyser koster mye, og skal visstnok være dokumentert vitenskapelig. Stemmer det?
  16. Øker mors røyking risikoen for at barnet får ADHD? Statistikken tyder på det, men har man ikke vært litt for ivrig etter å overse andre forklaringer?
  17. Påvirkes klimaet av Mars? Bild Zeitung påstår at det er en mulighet. En ting er at selve ideen er grunnleggende feil, en annen ting er å se hvordan "Bild" klipper sammen sitater fra ulike forskere og får det til å se ut som om påstanden er vitenskap.
  18. Mobiler er farlig, men kan det tenkes at mobiltelefonen utgjøre en fare i tordenvær? Noen forskere spekulerte i dette, og media overså de som klart fortalte at denne forskningen ikke holdt mål.
  19. Utarmet uran har igjen vært i vinden, og igjen bruker Klassekampen sin egen og andres kunnskapsløshet om emnet som politisk redskap.
  20. Snart vil Pluto miste sin status, og da spør man en ekspert. Da er det lett å bli forvirret.
  21. Wikipedias Akilleshæl er at demokrati kan bli viktigere enn kunnskap. Problemet viser seg når et politisk eller populistisk betent problem dukker opp, for eksempel om Aspartam er farlig.
  22. Hva er vitenskap? En norsk professor har skrevet flere bøker om sin nye teori, og at han blir forfulgt for sin nye teori. Men er virkelig vitenskapsfolk mer opptatt av sin martyrstatus enn av motargumentene?
  23. Kunnskap gjør læring kjedelig? Hvorfor skal man vite hvorfor man har drivhuseffekt, dette er jo en lærebok! Er det ikke nok å vite at det er farlig?
  24. Det absolutte nullpunkt er velkjent, men hva er det? (Denne artikkelen mangler foreløpig)
  25. En stipendiat har brukt sin vitenskapelighet til å finne ut hva som egentlig skjedde 11. september. Men i farten hadde hav visst glemt hva vitenskap er. (Innsendt, men så ble Memo stoppet før det kom på trykk.)  
  26. Min supertipser fra den opprinnelige Sprøytvarsleren våknet til igjen, og da dukket det opp mye rart. (Denne artikkelen ble skrevet til et sommernummer, men på grunn av forvirring om kjøreplanen, ble det laget en for mye, og denne falt ut. Artikkelen skulle brukes ved passende anledning, men kom ikke inn før Memo gikk inn.)

 



































Free counter and web stats