Mars er langt borte.

 

Vi har en fin sommer i Norge, men på kontinentet har de hetebølge. 38 grader var det i Berlin 20/7, og det bare tre år etter århundrets hetebølge. Sånt må ha en forklaring. Hvis ikke forklaringen finnes, kan den sikkert lages.

 

”Bild”, Tysklands største avis, lager forklaringen samme dag. Mars er kaldere enn Jorden og kjøler den ned, men fordi Mars for tiden beveger seg bort fra oss, svekkes dens avkjølende effekt. Dette fortsetter til 23. oktober. Da vil avstanden til Mars begynne å minke, og først da blir det kjøligere på Jorden. Det blir det altså neppe 38 grader i Berlin i november.

 

Det mest interessante er hvordan avisen klarer å få teorien til å se vitenskapelig ut. Fem navngitte forskere er sitert. En bekrefter at Mars er kald, en bekrefter at avstanden til Mars varierer, en bekrefter at Mars over lang tid påvirker Jordens bane rundt Sola og dermed Jordens klima, en at planetenes gravitasjon kan tenkes å påvirke Sola og en klimaforsker bekrefter at det er klimavariasjoner på Jorda. Ingen av de fem forskerne kommenterer den aktuelle teorien, men til sammen blir de brukt som bevis på at vitenskapen står foran et mysterium.

                                                                                     

Det finnes medier i Norge som har referert slike historier fra ”Bild” som vitenskap. Jeg er spent på om de sluker denne.

 

Men teorien er helt feil. I verdensrommet ledes varme som stråling. Kuldestråling finnes ikke, men kalde flater stråler ut mindre varme enn varme flater. Mars er kaldere enn Jorden, men den sender likevel ut varmestråling, og den stråler ut mer varme enn den bakenforliggende himmelen. Mars vil derfor ha en oppvarmende effekt, ikke avkjølende. Om enn veldig, veldig liten.