02-07-98
 

Faste sider:
Messer
Energitorget
Arkiv
Om oss
Abonnere
NIF, NITO, PF

Internett:
Ny ukentlig spalte om web: Dagsnett

Jobb:
Alle annonser fra TU ligger på Jobbguiden

Blader:
Våre Veger
Technica

 

 

   

 

Tsjernobyl-ulykke - i redaksjonene

Hendelsesforløpet til Tsjernobyl-ulykken er vel kjent. Hvorfor ringer ikke alarmklokkene i avisenes redaksjoner?

Martin Ystenes



APRILSPØK? Faksimile fra nyhetsmeldingen som NTB formidlet og flere aviser trykket. De gikk på limpinnen.

Det er to måter å vurdere en sak på: Enten kan man vurdere den ut fra hva man vet, eller man kan stole på de informasjoner man får. Historien om at Tsjernobyl-ulykken kan ha blitt utløst av et jordskjelv, er et eksempel på det siste. Historien ble formidlet av NTB den 23. juni og gjengitt i flere norske aviser.
Utgangspunktet er en dokumentarfilm av den danske fjernsynsregissøren Bente Milton som har fått det europeiske miljøverndirektoratets hederspris for en dokumentarfilm om Tsjernobyl-ulykken. Hennes påstand er at det skjedde et jordskjelv av styrke 3-4 i Ukraina omtrent samtidig som eksplosjonen i kraftverket skjedde, og at dette skjelvet utløste ulykken.

Ulykken

Det man vet, er at i timene før Tsjernobyl-ulykken ble det gjort eksperimenter som var risikable fordi de medførte at reaktoren var potensielt ustabil. Reaktoren var en type som bru ker vann for å begrense nøytrontallet, og når temperaturen stiger kan det dannes dampbobler som gjør at færre nøytroner absorberes. Under normal drift er det andre forhold som sikrer stabiliteten, men i dette tilfellet ble det utført eksperimenter som brakte reaktoren utenfor dens stabilitetsområde. Man kjenner nokså nøyaktig hendelsesforløpet: Det finnes detaljerte beskrivelser som forteller hva som skjedde nærmest sekund for sekund, og på ethvert trinn har man beskrevet både årsak og virkning.
Hendelsene er så logiske at enhver kompetent ingeniør burde ha forutsett faren på forhånd. Uheldigvis ble reaktoreksperimentene den dagen styrt av en ingeniør som ikke hadde fullgod forståelse av reaktorens karakteristika. Han trodde at reaktoren var spesielt stabil under de pågående eksperimentene, mens den faktisk var spesielt ustabil. Derfor var seks sikkerhetssystemer koblet ut.

Påfallende

Hva sier så forskerne til den nye teorien? Faktum er at de ikke sier noen ting. Påstanden skal ha dukket opp i april i år - fra ukrainske eksperter. Påfallende nok er disse ikke spesifisert i nyhetsmeldingen, verken med fagområde, tilknytning eller navn.
Det virker rart at det skulle ta elleve år før noen oppdaget en slik sammenheng. I og med at jordskjelv kan registreres over hele jorden, var denne informasjonen helt sikkert tilgjengelig meget kort tid etter at ulykken var kjent - den ville helt sikkert bli oppdaget av noen av de mange som søkte forklaringen på hva som hadde skjedd.
Det er også påfallende at det heller ikke har vært noen diskusjon verken i vitenskapelige tidsskrift eller andre media om denne teorien. Søk på Internett ga ikke en eneste opplysning om denne teorien, bortsett fra en henvisning til den aktuelle filmen. Det var faktisk langt lettere å finne seriøse kilder med informasjon om påståtte UFO-bortføringer.

Alarmklokkene

Men hvorfor gir det europeiske miljøverndirektoratet en pris til en slik film? Fra direktoratets Internett-side ser man at formålet med prisen er å bidra til å skape debatt om miljøspørsmål. Det er derfor tvilsomt å tolke prisen som en faglig støtte til jordskjelvteorien. En presentasjon på Internett av filmen begynner på denne måten: "A Russian geophysicist who claimed to know the real cause of the Chernobyl disaster, disappeared mysteriously in 1995." Det er grunn til å stille spørsmål ved premiering av en film som beveger seg så nær grensen til konspirasjonsfantasi.
Det er også selvfølgelig grunn til å stille spørsmål om hvorfor ikke alarmklokkene ringte i NTB og alle avisene i Norge som trykket meldingen ukritisk. Man kunne i alle fall ha stilt spørsmål om eksakt hvilken dato nyhetsbyrået Interfax meldte om denne mulige forklaringen. Når det påstås å ha skjedd i april i år, kan man få mistanke om at meldingen kom svært tidlig denne måneden...

 

 

 
  © Ingeniørforlaget AS     Kontakt: web@tekblad.no